Συνταγες

Featured
Ριζότο με πουρέ λωτού και απάκι
Fairly difficult
Fairly cheap

Ένα πιάτο που μας ταξιδεύει από την Βόρεια Ιταλία μέχρι την Κρήτη και κάνει το φθινόπωρό μας λίγο πιο κεφάτο!

Prep

Cook

Category: Φαγητά
Seasons:  January October November December
Tags:

Ingredients

For 4 Person(s)

Για το ριζότο

0.5 φλ. ελαιόλαδο
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
400 γρ. ρύζι Αρμπόριο
1 κ.σ. ξύσμα λεμόνι
1 ποτήρι λευκό κρασί
1 λίτρο ζωμός(κοτόπουλου, κρέατος ή λαχανικών)
50 γρ. παρμεζάνα
50 γρ. βούτυρο

Για τον πουρέ λωτού

1 κιλό λωτοί κομμένοι σε τετραγωνάκια

Για το γαρνίρισμα

1 κ.σ. κρητική μυζήθρα

Αλατοπιπερώνετε το ριζότο και τον πουρέ λωτού κατά

Ριζότο με πουρέ λωτού και απάκι Directions

  1. Για να φτιάξουμε ένα αυθεντικό ριζότο χρειαζόμαστε ζωμό (κρέατος, ψαριού ή λαχανικών) και ειδικό ρύζι, στη συγκεκριμένη περίπτωση θα χρησιμοποιήσουμε Αρμπόριο. Θα «κλείσουμε» την εκτέλεση με προσθήκη βουτύρου και παρμεζάνας, αλλά πάμε να δούμε τα ενδιάμεσα βήματα.
  2. Για τον πουρέ λωτού
  3. Ξεφλουδίζουμε τους λωτούς, τους κόβουμε σε τετράγωνα και τους βάζουμε στο φούρνο σε λαδόκολλά στους  160- 180°C για περίπου 20’. Με ένα πιρούνι ελέγχουμε αν έχουν μαλακώσει. Μόλις το πιρούνι διαπερνά τη σάρκα, πολτοποιούμε στο μπλέντερ μέχρι να γίνει πουρές. (αν χρησιμοποιήσετε γλυκοπατάτες, μπορείτε να τις ψήσετε ολόκληρες, κι όχι σε fingers, όπως εδώ).
  4. Για το ριζότο
  5. Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι.
  6. Προσθέτουμε το ρύζι και το ανακατεύουμε για κάνα δυο λεπτά μέχρι να γίνει διάφανο.
  7. Σβήνουμε με κρασί.
  8. Σε φωτιά που διατηρεί το βρασμό χαμηλό, προσθέτουμε το ζωμό σε δόσεις με τη λογική : προσθέτω τόσο όσο να σκεπάσω το ρύζι- ανακατεύω για να απορροφηθεί- ξαναρίχνω.
  9. Μόλις το ρύζι μαγειρευτεί, αποσύρω από τη φωτιά, ρίχνω τον πουρέ λωτού, το ξύσμα από λεμόνι, την παρμεζάνα και το βούτυρο.
  10. Αφήνω λίγο να πέσει η θερμοκρασία και ρίχνω και το απάκι, χωρίς να ανακατεύω.
  11. Σερβίρω με μια κουταλιά μυζήθρα.
  12.  

Recipe notes

Tip: Μια καλή και vegetarian παραλλαγή είναι να χρησιμοποιήσετε ζωμό λαχανικών, να αντικαταστήσετε το απάκι με μανιτάρια σοταρισμένα κι αν θέλετε να φτάσετε σε vegan επίπεδα, αντικαθιστάτε το ζωικό βούτυρο με φυτικό (για λόγους γεύσης, θα πρότεινα να δοκιμάσετε το λάδι καρύδας) και προτιμάτε τη vegan παρμεζάνα.

Συνταγή από εδώ

Nutrition facts

Be the first to post a review

Your email address is not used in any manner

Share This Recipe

Ωράριο λειτουργίας Κεντρικού Καταστήματος

  • Δευ - Σάβ: 01:00 - 13:00
  • Τρι - Πεμ - Παρ: 15:30 - 19:00
  • Κυριακή: 04:00 - 10:00 & 17:00 - 22:00

Στοιχεία Κεντρικού καταστήματος

  • Δημοτική Αγορά Αγ. Στεφάνου, Χαλκίδα
  • 22210 20007 (Τηλέφωνο)
  • 22210 80338 (Φαξ)
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ωράριο λειτουργίας Καταστήματος Χαλκίδας

  • Δευ - Τετ - Σάβ: 08:00 - 16:00
  • Τρι - Πεμ - Παρ: 08:00 - 21:00
  • Κυριακή: Κλειστά

Στοιχεία καταστήματος Χαλκίδας

  • Κριεζώτου 79 & Αρεθούσης, Χαλκίδα
  • 22210 83418 (Τηλέφωνο)
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • efood-logo